Blog

Previous Next

Velikonoční jidáše - postup

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 
Ingredience
30 g droždí
150 ml mléka
100 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky (do těsta)
1 vanilkový cukr
Špetka soli
50 g rozinek
Citrónová kůra
Malý panák rumu
Mandle a rozinky na ozdobu
2 žloutky (na potření)
 
Postup
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citrónovou kůru a zbývající cukr krupici (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na válu vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).

 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková